«Utøverne tok store sjanser og det var med hjerte i halsen jeg så folk kjøre utfor veien og ned noen heftige skrenter..» Les Terjes race report fra Provence

Reiste ned til Frankrike og Pays d aix fredag den 20 .09 . Ankom hotellet litt utpå kvelden og var akkurat for sen til å få registrert. Spenningen er alltid stor når man reiser rundt i Europa med sykkelkoffert med 3 forskjellige fly… vil sykkelkofferten komme til rett tid og hvordan er tilstanden ???….

Her nede var det fortsatt god sommer med 30- 35 grader i luften . Fikk sjekket inn på et hyggelig hotell ca 5 min gange fra målområdet. Perfekt beliggenhet.

Ble meget overrasket da ingenting var gjort med rigging av målområdet e.l kvelden før konkurransen. Franskmennene var tydeligvis iskalde på beregning av tid osv. Aner at unge lovende Ivar og hans samvittighetsfulle kone ville ha vært en smule mer anspent enn disse middelhavsseilerne.

Sykkelen måtte leveres ca 30 min busstur unna. Helt greit det, men med mye kø så tok turen tilbake nesten 1,30 t. Byen er overhodet ikke bygget for så mye trafikk.

Konkurransedagen:

Kl 0430 startet frokosten.. satt der pludret med noen engelskmenn … veldig hyggelig .. bussene stod klare ved målområdet og alt gikk etter planen. Ved ankomst T1 så ble vi stående i en lang kø på utsiden av sonen . Her ble vi stående å henge i vel 30 min .. forstå det den som kan… men ok , vel inne så ble det tid til sykkelsjekk + et og annet toalettbesøk.. utfordringen her var antallet toaletter….10 stk.. til herrer og damer… på 1600 personer….. det måtte bli lange køer og sure fjes… dette var for dårlig…

Svømmingen:

Proffene startet kl 0745 , damene 0747 de under 40  0755 og gamlingene og den største puljen kl 0807.  Vi begynte fra land , pga at det var noe smalt ble det ganske kaotisk de første 300-400 m.. Ellers var svømmedelen helt kurant.. for undertegnede ble det helbom .. plasserte meg helt feil i feltet som resulterte i mye slåssing og lite fremdrift.. Det var ca 500 m å løpe fra svømmingen til syklingen ,, fikk i hvert fall pulsen opp til syre nivå :=)

Sykkel:

Først 3 milene var slakt oppover med sterk motvind. Deretter gikk det over til bratt klatring for så tøff utforkjøring så inn i  mellompartiet med veldig kupert trasee før du avslutter med en enda brattere klatring med en enda tøffere utforkjøring.. Det begynte å bli ganske varmt etter hvert og det var tøft å prøve å holde farten oppe.. klartringen var for så vidt greit men utforkjøringene var utrolig tøffe , mange stygge ulykker som medførte vanskelig fremkommelighet for oss som kom bak.. Utøverne tok store sjanser og det var med hjerte i halsen jeg så folk kjøre utfor veien og ned noen heftige skrenter..

Under syklingen var det lite folk langs løypene og heiet , dommerne viste seg å være av den  bevisstløse sorten så det  ble  en del drafting.. På enkelte lange strekk så var det åpnet for trafikk i begge filene.. det var til tider utrolig irriterende da bilene  kjørte slalom mellom utøverne og skapte flere interessante trafikkorker

Vel fremme ved T2 etter ca 90 km,  hoppet jeg av sykkelen og løp ca 250-300 meter bort til skiftesonen. Det var ca 35 grader noe som passer en kritthvit vestlending perfekt :=)  Løpetraseen var meget kupert og  vekslet mellom asfalt og grus . Sløyfen var på 5 km så du var inne i sentrum 4 ganger  for runding noe som var veldig motiverende. Løp med negativ splitt og var fornøyd med det.. Hadde vært en fordel med noen ekstra dager i forveien for å fått klimatisert seg men alt i alt helt greit.

Brukte 5,34 på konkurransen , det var betydelig svakere enn jeg hadde trodd.. men sett i etterkant med de utfordringene under selve syklingen og ikke minst temperaturen underveis så skal en være helt ok fornøyd med gjennomføringen.

Konklusjonen er at pays d aix har mye og lære av Haugesund. Spesielt på det organisatoriske ..  og da spesielt på sykkeldelen….

Pays d Aix er en urolig flott by og kan anbefales på det sterkeste , men da som turist..

 

Til info så ble vinneren den samme som i Haugesund. Filip Ospley.

Alf Terje Marthinussen