Kveldens medlemsmøte ble en hyggelig seanse for de fremmøtte, og med så god kompetanse i egne rekker fikk vi vi tilegnet oss mye nyttig stoff

IMG_0831

Populære energibarer fra Fjørsilkebris

NÆRING
På programmet stod Næring, men etter at vi måtte gi oss forsøket med å skaffe en ekspert på kort tid, fant vi en ny og spennende vinkling. Fjørsilkebris ble redningen. Anne Askeland tok kontakt med innehaver Sandra Kvammen Aksland for å høre om de kunne bidra. Gjett om de kunne selv om de egentlig ikke kunne.

Sandra hadde veldig lyst til å delta, men p.g.a et arrangement i egne lokaler gikk det ikke. I stedet fikk vi tilsendt deres flotte boken «Merket for livet med kjærlighet», stappfull av bilder og gode oppskrifter. I tillegg fikk vi tilsendt et stort brett med Fjørsilkebris egen energi bar (s. 113 i boken) som medlemmene fikk smake på i møtet.

Anne (bildet øverst) stod for presentasjon og opplesing av hilsen fra Fjørsilkebris. Alle de fremmøtte fikk en kopi av oppskriften og boken vil nå lånes ut til de av medlemmene som ønsker det.  

At det er mye energi i baren deres viste Sandra og mannen Øyvind, ved å løpe Haugesund Halvmaraton på henholdsvis 1:57:40 og 1:19:43 (3.plass!!).

 

HJERTE
Møte fortsatte ved at Gunnar Nyland, HTK medlem og lege ved Hjerteavdelingen fortalte oss om helserisikoer ved utholdenhetsidrett. Et tema som treffer de fleste av klubbens medlemmer, ja, mitt i hjerte.  Er triatlon sunt?

IMG_0836

Gunnar Nyland

Vi kjenner alle til tilfeller hvor tilsynelatende kjernesunne idrettsfolk plutselig går bort. Kan dette hende alle? Gunnar kunne berolige oss med at dette stort sett skjedde fordi vedkommende hadde en uoppdaget og skjult hjertesykdom. Hva kunne vi så gjøre? Gunnar fortalte at dersom vi ved en kraftig anstrengelse utover normale ubehag, fikk brystsmerter, påfallende tung pust, besvimelse  eller rytmeforstyrrelser så var det tegn på at fastlegen din burde henvise deg til en hjertespesialist.

Du vil da få undersøkt hjerte og lunger gjennom forskjellig tester.

I svømmedelen av triatlon er vi spesielt utsatt da andre forhold som kulde, kaos, komprimering p.g.a våtdrakt etc. spiller inn. Vi kan da komme i en tilstand som på fagspråket heter SIPE, eller på norsk – svømmeutløst lekkasje av væske fra vevet i lungene inn i alveolene(gassblærene). Skjønner?  Kort pust (mer enn forventet), surkling i brystet, hoste og oppspytt av blod. Tog du an?

Er du i en tilstand av SIPE (er det her SIPE-guri uttrykket kommer fra?), skal du ut av vannet få oksygen og vanndrivende. Heldigvis går det som regel over av seg selv.

Alt i alt en flott og nyttig presentasjon av Gunnar. Hva så med triatlon? Er de sunt? Ja, det er sunt, mens som alt annet – med måte.

 

FYSIOTERAPI
Videre i programmet fikk vi en flott gjennomgang og betraktning av skadeforebygging av Reidun Enehaug. Også hun HTK medlem, men i tillegg fysioterapeut hos Haugesund Medisinske senter og landslaget i Friidrett.

IMG_0837

Reidun Enehaug

Reidun dro oss gjennom erfaringer og klar tale når det gjelder trening, belastning og restitusjon. Viktig å lytte til kroppens signaler og stoppe i tide når ting ikke kjennes eller føles som det skal. Alternativet er verre enn perioden du må ta det med ro for å bli bra igjen.

Løpingen er den verste og mest skadebelastende for kroppen under en triatlon konkurranse. Det er derfor uhyre viktig av vi trener kjernemuskulatur og har riktig skotøy.

Svak kjernemuskulatur vil skape en dårlig holdning og forverret løpesett under lengre konkurranser, mens feil skotøy kan skape feil vinkling i forhold til hvordan du lander og hvordan knær og hofter tar i mot steget.

Til slutt gav undertegnede en status på augusts store begivenhet – Haugesund Triatlon. Det virket som forsamlingen var begeistret for opplegg og løyper til den forestående sprint konkurransen. Mer info vil komme snart.

 

Takk til alle fremmøtte, takk til Anne, Gunnar og Reidun for foredragene og takk til Fjørsilkebris for deilig energi bar og den flotte boken.